expertise
klimaat vriendelijk ontwerpen
We willen bouwmethoden ontwikkelen, ontwerpen maken, oplossingen bieden die een positieve impact hebben op de klimaatuitdaging. We willen ons niet alleen aanpassen aan actuele veranderingen, maar ook proactief nieuwe ideeën introduceren die mensen uitnodigen om in evenwicht met onze planeet te leven.
klimaatvriendelijk ontwerpen
ontmoetingshuis
Op het centrale eiland van de Tiny House Farm in Oosterwold is een gemeenschappelijk ontmoetingshuis gerealiseerd waarvan alle 31 huishoudens gebruik kunnen maken. Naast een gezamenlijke woonkamer met keuken is er ook plek voor een fitnessruimte, een wasruimte, een toiletgroep en een berging. Dankzij deze gemeenschappelijke voorzieningen kunnen de woningen zelf kleiner zijn (Tiny Houses). Het sedum natuurdak zorgt ervoor dat het gebouw mooi opgaat in de landschappelijke omgeving. Het gebouw is volledig opgetrokken in prefab en demontabele houtbouw en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Op het centrale eiland is het gemeenschappelijk helofytenveld en een vijverpartij als waterbuffering gerealiseerd voor de omliggende tiny houses. Het ontmoetingshuis kan ook gebruikt worden als bezoekerscentrum en verhuurlocatie. De bewoners van de Tiny House Farm zijn samen eigenaar van het gebouw.
klimaatvriendelijk ontwerpen
lofthoeve
Lofthoeve is qua architectuur een zowel landelijk als eigentijds complex dat in het centrum ligt van een royaal perceel.
Het gebouw is stoer, helder van opzet, duurzaam, en warm in zijn uitstraling. In de basis vormt de LoftHoeve een eenvoudige carré, met daarin 8 woningen. De opzet is duidelijk geïnspireerd op de zuidelijke boerenhoeve, waar al het leven elkaar tegenkomt op de gezellige binnenplaats.
Om voor elkaar te krijgen dat alle woningen optimaal kunnen genieten van de zon, zijn de
huizen aan de noordzijde opgetild en tegen een heuvel gelegd. Dit heeft als resultaat dat alle woningen op het zuiden zijn georiënteerd én uitzicht hebben over het omliggende land. Daarnaast heeft ieder huis een lekker breed eigen terras. Deze liggen op de heuvel of op een verhoogde terp rond het gebouw. Vanuit het terras is het omliggende landgoed toegankelijk en kan er gebruik gemaakt worden van de voorzieningen zoals de kas, de moestuin en de zwemvijver gelegen in de boomgaard.
De LoftHoeve is volledig energie neutraal en is voorzien van een natuurdak, opvang van regenwater, warmtepompen met bodembronnen en eigen energieopwekking met PV-panelen.
De hoofddraagconstructie, kozijnen en gevelbekleding zijn volledig uitgevoerd met geprefabriceerd hout (CLT). De structuur van de constructie geeft veel flexibiliteit om de woningen op verschillende manieren ter gebruiken en aan te passen.
klimaatvriendelijk ontwerpen
houten loftwoning
Aan deze tekst wordt gewerkt…
klimaatvriendelijk ontwerpen
shelter factor60
De shelter FACTOR 60 bevindt zich in de woestijn van Mauritanië, de Sahara waar Hitte en Wind de twee bepalende natuurelementen zijn. Naar de shelter is alleen te reizen voor wie beschikt over de coördinaten 20°10’06.39” N 13°30’21.34” W of door zeer accurate kennis van de omgeving, zoals de Sahara bewoners zelf. Deze locatie wordt gekenmerkt door zon en wind. Hoge temperaturen overdag en afhankelijk van het moment in het jaar ook grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Door de geografische ligging en de grote openheid van het gebied heeft de wind vrij spel. Er is een verband tussen wind en temperatuur. Om deze natuurlijke reden is gekozen om niet een regulier woonhuis te ontwikkelen, maar een woning in de vorm van een shelter.
De shelter bestaat uit een halve bol waar een cirkelvormige hap uit is genomen. De halve bol bestaat uit een houten onderconstructie met reflecterend doek en bekleed met een dubbele leiendekking. De wand langs de uitsnede bestaat uit plat gestapelde Eternitleien in een 40% open verband. Deze wand laat daglicht door en doet mee in de klimaatbeheersing. De wind die over de shelter heen waait creëert onderdruk in de spouw waardoor de hete lucht wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat een constante luchtcirculatie. De koepelconstructie gaat werken als een klimaatgevel. De aangezogen buitenlucht wordt door de sleufopeningen van de 320 mm dikke gestapelde wand geleid. De Eternitleien wand werk als een warmtewisselaar. De ruimte binnen biedt bescherming tegen zon en wind, FACTOR 60.
De buitenruimte die ontstaat door de uitsnede is een ruimte die beschutting geeft tegen wind en schaduw geeft tegen de hitte. De shelter blijft na de Eternit expeditie achter en kan in gebruik worden genomen door de lokale bevolking. De constructie en het materiaal zijn duurzaam. Door het aangroeien van een duin rond de shelter neemt de warmte accumulatie en de wind beschutting in de loop van de tijd verder toe. FACTOR 60 is makkelijk te bouwen. De lokale bevolking kan meerdere shelters bouwen naar voorbeeld van de gebouwde shelter. Hier ontstaat voor de gemeenschap een Ville du Eternit.
klimaatvriendelijk ontwerpen
national teachers college
De onderwijscampussen in de Oegandese plaatsen Kaliro en Mubende zijn ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid met een achttal nieuwe gebouwen.
Beide campus projecten zijn onderdeel van een nationaal programma om het onderwijs in Oeganda te verbeteren door een nieuwe generatie docenten op te leiden. Naast de onderwijsvoorzieningen zijn ook goede en gezonde huisvesting, vrije tijdsbesteding, voedzaam eten en en vanzelfsprekende hygiëne onderdeel van deze ambitie. Door de studenten en docenten dit brede perspectief te bieden, binnen én buiten het klaslokaal, wordt een cultuur gecreëerd met een vanzelfsprekende betrokkenheid en balans met de leefomgeving.
Deze duurzame, holistische visie was het vertrekpunt voor de renovatie en nieuwbouw op beide locaties. Bestaande bomen en beplanting, werkende routes en rituelen zijn geïntegreerd in het masterplan. Waar mogelijk hebben we bestaande kwaliteiten zichtbaar gemaakte en versterkt.
Onze leidraad waren de oude culturele, natuurkundige en logische principes. De gebouwen, bestaand en nieuwbouw, worden allen natuurlijk geventileerd en gekoeld. Precies georiënteerde ‘zigzag’gevels minimaliseren de inval van direct zonlicht en -warmte. Waar mogelijk zijn de gebouwen opgetrokken met de hulp van lokale vakmensen uit lokale materialen zoals aardebaksteen en bamboe.
Het zorgvuldig integreren van de nieuwbouw en de eenvoudige maar goed doordachte manier van bouwen geeft ruimte aan studenten en docenten en verbeeld het gedachte goed van het nationale onderwijs programma Oeganda.