wat is beng?
Zo nu en dan duikt er een nieuwe term op waarvan je niet weet wat hij precies betekent – en wat hij voor jou betekent. Zo’n term is ‘BENG’, in gebruik sinds 1 januari 2021 en belangrijk voor alle nieuwe gebouwen. Wat is BENG en wat moet jij ermee?
bijna energie neutraal gebouw
BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Het is een berekeningsmodel én een norm voor de energieprestatie van gebouwen, dat verplicht moet worden gebruikt om een vergunning voor de bouw te krijgen. Er worden drie energieprestaties mee doorgerekend: de energiebehoefte, het energieverbruik en de opwekking van hernieuwbare energie. De scores op die drie prestaties worden met elkaar verrekend en dat levert een energielabel op. Om aan de BENG-norm te voldoen, moet een gebouw het label A+++ halen.
De BENG-berekening kijkt voornamelijk naar de ‘schil’ van het gebouw (muren, daken en vloeren), de compactheid (hoeveel buitengevel is er ten opzichte van het volume?) en naar de installaties die in het gebouw zitten (hoe wordt verwarmd, gekoeld, verlicht en zo voort). Alles bij elkaar heeft de norm daardoor grote invloed op het ontwerp van het gebouw.
Voor woningontwerpen die al langer bestaan (zoals bij voorbeeld ons Lofthome) kan, door een rapportage op te laten stellen waarin de energieprestatie volgens de BENG-methode berekend wordt, gekeken worden hoe het ontwerp zich verhoudt tot de norm. (Daarbij scoort Lofthome overigens bijzonder goed) Op basis van de bevindingen kan dan eventueel het ontwerp worden aangepast, zodat het aan de norm voldoet.
Of door BENG de kosten van de bouw ook toenemen, hangt het ervan af over wat voor soort gebouw we spreken. Een traditioneel gebouwde woning zal er duurder van worden, omdat de gevels en het dak dikker moeten worden, er oplossingen moeten worden gevonden voor bij voorbeeld ‘thermische bruggen’ (plaatsen waar warmte en kou kunnen ‘lekken’ door overgangen in het gebruikte materiaal), de gebruikte installaties die duurder zijn), en zo voort. Bij woningen met een vast ontwerp (bijvoorbeeld prefabwoningen of op een industrieel casco gebaseerde woningen zoals Lofthome) kunnen dergelijke aspecten al in het ontwerp worden meegenomen en leiden daarom niet of veel minder tot hogere kosten.
waarom niet helemaal energieneutraal?
Waar komt overigens die naam vandaan? Of anders gezegd, waarom ‘Bijna’ en niet ‘Helemaal’? Een woning is ‘bijna energieneutraal’ als hij zelf de energie opwekt die nodig is voor het gebouw. Dat wil zeggen: voor verwarmen en koelen van de woning, ventilatie, warm water en verlichting, inclusief de energie die nodig is voor het verwarmings- en ventilatiesysteem (bijvoorbeeld voor de ventilatoren en de warmtepomp). Dit heet het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik. Om een woning volledig energieneutraal te maken, zou hij daarnaast ook de energie op moeten wekken voor alle apparaten in huis (oven, koelkast, wasmachine, tv, computer, enzovoort). Dat heet het ‘gebruiksgebonden’ energieverbruik.
Helemaal energie neutraal (HENG?) is wellicht een volgende stap binnen de energietransitie en de aanscherping van de regelgeving naar nog minder uitstoot. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hier niet op te wachten en nu al voor helemaal energieneutraal gaan.