bouwen met bamboe
Bamboe is eigenlijk een ideaal materiaal om mee te bouwen. Het is duurzaam, sterk, economisch en erg goed hanteerbaar. Maar de grote doorbraak van het materiaal als bouwmateriaal laat toch nog even op zich wachten. Door regelgeving en cultuur enerzijds, en het moeten inrichten van de volledige keten anderzijds.
onze bouwwijze is anders dan in landen waar bamboe meer wordt gebruikt
Op dit moment wordt in Nederland van bamboe eigenlijk alleen gebruik gemaakt voor gevelbekleding, plafonds en vloeren. Het is een natuurlijk materiaal, en dat maakt het lastig te normeren voor constructieve doeleinden. Bovendien is onze bouwwijze anders dan in landen waar bamboe meer wordt gebruikt. Wij werken bij voorbeeld met rechthoekige palen (en bamboe, tja, is rond), en hebben andere klimatologische omstandigheden. Voor beide issues is wel een oplossing (je kunt bamboe lamineren in stroken en dan met een epoxy er vierkante balken van maken, en je kunt bamboe verduurzamen met een zoutoplossing tegen insecten), maar dat maakt het materiaal op dit moment nu net weer minder duurzaam (een milieuvriendelijke epoxy moet nog worden ontwikkeld, en de zoutoplossing moet worden geloosd).
BKVV is al jaren bezig om mee te denken over hoe bamboe goed gebruikt zou kunnen worden als bouwmateriaal
In Azië en Afrika wordt anders gebouwd, met ronde palen, die kunnen bestaan uit bijeengebonden bamboestelen. En met slimme ontwerpen, waardoor de zon minder vat heeft op het materiaal. Maar in die gebieden wordt bamboe vaak als armoedig materiaal beschouwd – juist omdat het zo overvloedig en eenvoudig beschikbaar is en omdat het vaak onbehandeld wordt toegepast, waardoor het snel wegrot.
BKVV is al jaren bezig om mee te denken over hoe bamboe goed gebruikt zou kunnen worden als bouwmateriaal. Niet alleen in Afrika, maar ook in Nederland. We richten ons daarbij niet alleen op het materiaal en de bouw zelf, maar ook op de productie ervan, en op de positionering.
Bamboe groeit snel, een ‘pole’ doet er ongeveer 4 jaar over om geoogst te kunnen worden – dus is er iedere vier jaar een nieuwe pole. Bovendien is het in de landbouw een aantrekkelijk gewas, omdat het vocht en de bodem vasthoudt. In combinatie met koffie en (kokos)palmen worden erg goede resultaten gehaald. Wij dragen bij met ons werk aan plantages van bamboe op korte afstand van waar gebouwd wordt. En door wát we bouwen, positioneren we bamboe op een heel andere manier, als een luxueus materiaal dat esthetisch hoogwaardige resultaten oplevert. Met eerste cases van hoe de hele keten, van aanplant tot gebouw, er uit kan zien, proberen we het gebruik van bamboe te stimuleren.
Hoe snel het in Nederland zal gaan, is lastig te voorspellen. Niet alleen de regelgeving, maar ook de cultuur moet meegroeien. Bamboe wordt momenteel in het Westen maar beperkt gebruikt, en zeker niet voor echt constructieve bouwkundige toepassingen. De gevel van het kantoor voor een softwarebedrijf in ’s-Hertogenbosch is door ons opgebouwd uit bamboe. Daarmee laten we één van de mogelijke toepassingen in de Nederlandse context zien. Dat gaan we zeker doorontwikkelen.