hoe ontwerp je een huis?
Wie overweegt om een huis naar eigen wensen en inzichten te laten bouwen, loopt tegen veel vragen aan. Je begint aan iets groots en ingrijpends en weet vaak niet waar je moet beginnen. De expertise van een ervaren architect kan hier uitkomst bieden. Een architect helpt je door het proces van eerste schets tot en met de oplevering. Het is een proces dat al gauw een jaar duurt en daarom is een goede relatie tussen architect en opdrachtgever belangrijk. Hoe beter de ‘klik’, hoe beter het resultaat. Dus het bouwen van een huis begint met het bouwen aan de relatie.
het proces is organisch en stapsgewijs
Een huis helemaal zelf ontwerpen, dat kan eigenlijk niemand. Niet alleen vanwege de kennis die ervoor nodig is, maar ook omdat je je ideeën moet kunnen spiegelen met anderen. Je hebt anderen nodig om je eigen wensen en inzichten scherp te krijgen. Door dat samen met een architect te doen, kan hij of zij die wensen vervolgens vertalen in ruimtes, functies, materialen, lichtval, en zo voort.
Het ontwerp van een huis begint dus met elkaar en de wensen van de opdrachtgever echt te leren kennen. Het gaat niet alleen om functionele en praktische eisen, maar ook om emoties en om geheime wensen, dingen die achter bepaalde vragen schuil blijken te gaan. En het proces is heel intiem: als architect word je toegelaten in het dagelijkse, persoonlijke leven van een ander, waar je aan meebepaalt omdat je samen nadenkt over de omgeving waarin dat leven zich gaat afspelen.
Je maakt dus op meerdere manieren kennis met elkaar: aan tafel bij de architect, samen op de locatie, door eerste schetsen te maken waaruit duidelijk moet worden of je elkaar begrijpt. Het proces is organisch en stapsgewijs, van eerste schetsen van volumes, functies en situering naar steeds meer detail: materialen, details van de afwerking, toevoegingen op het oorspronkelijke idee. Steeds opnieuw is de relatie daarbij doorslaggevend: hoe goed begrijp je elkaar, hoelang wil je met elkaar blijven doordenken en doorontwerpen.
hoe beter je elkaar begrijpt, hoe beter de oplossingen
Het ontwerpproces kent een aantal stappen, die precies dienen om te zorgen dat de opdrachtgever en de architect goed met elkaar kunnen samenwerken. Eerste schetsen worden besproken na de kennismaking met elkaar en met de plek, ze worden verfijnd doordat ze steeds opnieuw vragen oproepen (hoe lossen we dít probleem op, hoe ziet dát er precies uit?), het is een dialoog tussen de architect en de opdrachtgever. Als het eerste beeld gecreëerd is, wordt er in 3D gewerkt, met maquettes, zodat je om het huis heen kunt, er gevoel bij krijgt. Er wordt gekeken naar hoe de toegang is, hoe de energie wordt voorzien, welke technieken kunnen worden gebruikt, wat de constructieve gevolgen van dat alles zijn, of het nog binnen de begroting past, totdat er een definitief ontwerp ligt.
Met het definitief ontwerp worden de vergunningen aangevraagd en, als die binnen zijn, het technisch ontwerp en de bouwtekeningen worden opgesteld. Als je ook blijft samenwerken tijdens de bouw, is dat ideaal, want dan kun je tot in de puntjes het ontwerp laten kloppen, iedere keer als je iets tegenkomt. De verhouding tussen opdrachtgever en architect is daarbij dat de wensen van de opdrachtgever worden vertaald in ruimtelijke oplossingen. En hoe beter je elkaar daarbij begrijpt – hoe beter die oplossingen.