vernieuwbouw biedt kansen voor woningcorporaties
Steeds vaker staan woningcorporaties voor de vraag wat te doen met wooncomplexen die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd en nu, na zestig jaar, niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. In de loop van die zestig jaar is er dan meestal al enkele keren groot onderhoud uitgevoerd en op een gegeven moment is de koek op. Sloop-nieuwbouw lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing. Maar het kan ook anders! Vernieuwbouw biedt interessante mogelijkheden.
vernieuwbouw als duurzaam alternatief voor sloop-nieuwbouw
Bij vernieuwbouw wordt het bestaande gebouw, zoals bijvoorbeeld een flat of appartementencomplex, volledig gestript en vervolgens weer opgebouwd. Het casco, oftewel de dragende constructie van het gebouw, blijft behouden en wordt waar nodig versterkt of verbeterd. Het bestaande casco vormt dus de basis voor een nieuw gebouw. Er hoeft geen fundering en draagstructuur gemaakt te worden en dat levert direct milieuwinst op. Bijkomend voordeel is dat in veel gevallen ook flink bespaard kan worden op de bouwkosten, want er zijn immers minder bouwmaterialen nodig.
Zijn er ook nadelen aan vernieuwbouw? Natuurlijk. Niet elk casco is geschikt om te hergebruiken. Een bouwkundig/constructief vooronderzoek moet dit uitwijzen. De uitkomst hiervan kan zijn dat sloop inderdaad de beste oplossing is. Of misschien is het casco wel goed genoeg om te hergebruiken, maar staat de bestaande structuur een nieuwe lay-out in de weg. Bijvoorbeeld als een flat met corridorontsluiting moet worden getransformeerd naar een woongebouw met doorzonwoningen. Het kan ook zijn dat een bestemmingsplan de mogelijkheid biedt om een gebouw “op te toppen” met een extra laag woningen, maar dit constructief onhaalbaar blijkt te zijn met een bestaand casco. Kortom er is een vernieuwbouwstudie nodig om uit te sluiten of vernieuwbouw haalbaar is en daadwerkelijk voordeel oplevert.
een vernieuwbouwstudie geeft duidelijkheid
Bkvv architecten heeft in opdracht van woningcorporatie MeerWonen uit Roelofarendsveen inmiddels meerdere keren een dergelijke studie mogen uitvoeren. Het gebouw Heemwijck te Oegstgeest met 69 sociale huurappartementen voor ouderen, gebouwd in 1972, is hiervan een mooi voorbeeld. MeerWonen vroeg bkvv een ontwerpstudie te doen naar de mogelijkheden voor sloop-nieuwbouw versus vernieuwbouw. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met NAP-ingenieurs, gespecialiseerd in circulair bouwen en hergebruik en Vitruvius bouwkostenadvies. De studie toonde aan dat hergebruik van de bestaande gebouwstructuur goed mogelijk was en dat het gebouw zelfs kon worden uitgebreid met 16 extra appartementen. Daarnaast wees het onderzoek uit dat de vernieuwbouwvariant 30% goedkoper was dan wanneer hetzelfde ontwerp volledig nieuw gebouwd zou moeten worden. Inmiddels lopen de voorbereidingen voor de verdere technische uitwerking van dit project.
Wij nodigen woningcorporaties uit om, voordat een definitief besluit wordt genomen over sloop, eens te komen praten over de mogelijkheden van vernieuwbouw. Want waarom zou je iets slopen dat nog genoeg waarde heeft om te hergebruiken?